Прочутият сръбски актьор Раде Маркович, партнирал на Невена Коканова във филма "Крадецът на праскови", разкрива съкровени тайни за голямата си любов с първата дама на българското кино в нов документален филм.

"Влюбихме се още в първия миг, в който режисьорът Въло Радев ни остави да импровизираме", разкрива той.

Актьорът се среща с българския екип в Белград и разказва за отношенията си с Невена.

Автор и продуцент на филма "Аз коя съм" е журналистът Георги Тошев, режисьор Мария Арангелова, а оператор Виктор Попов.

Идеята за 50-минутната лента хрумва на Тошев, докато пише книга за актрисата, която на 12 декември трябваше да навърши 70 години.

"Зарових се в толкова много материали, снимки и спомени на хора, близки до Невена, че някак си естествено дойде и филмът.

Зрителите ще имат един документ за Коканова такава, каквато я помнят най-близките й, 8 години след смъртта й".

"Аз коя съм" е сниман в София, с. Иглика и Белград - места, свързани с творческия и житейски път на първата дама на българското кино.

Георги Тошев стига до Раде Маркович благодарение на преводача Ася Тихинова и сръбския драматург Саня Домазет, чиято пиеса "Коко" се играе с успех в театър „199".

След няколкомесечни телефонни разговори Маркович се съгласява да разкаже пред българския екип истината за любовта си с Коканова.

Своето първо интервю, в което говори за майка си, дава и дъщерята на Невена  и Любомир Шарланджиев - Теодора, която нарушава дългогодишното си мълчание.

Сред хората, разказващи за Невена, са министърът на културата Стефан Данаилов, Цветана Манева, Стоянка Мутафова, Мария Статулова и Иван Андонов.

Във филма се появяват и някои от най-близките приятели на Коканова, които я представят извън светлините на рампата и снимачната площадка.

Премиерата на „Аз коя съм" е на 7 декември от  19:00 в Дома на киното, като входът е 2 лева.

От 20:30 пък ще бъде показан филмът на режисьора Людмил Кирков "Момчето си отива". Входът за него е свободен - само трябва да изтеглите покана от сайта на Съюза на българските филмови дейци.